Search ico
 Facebook  Instagram
Flavours Noutati

Interviu cu Chef FOA despre provocarea MasterChef, pasiuni și proiecte de viitor

Florin-Scripca-aka-Chef-FOA-jurat-MasterChef

În urma experienței MasterChef, colegul nostru, Chef FOA, ne răspunde la câteva întrebări despre stilul lui de gătit, despre proiectele de viitor și despre tehnica ninja de a tăia morcovii.

Chef FOA, care crezi că sunt atuurile tale care te-au recomandat pentru poziția în cadrul juriului MasterChef?

Asta mă tot întreb și eu… Sunt ca un caleidoscop, va trebui să alegeti voi. It’s all about my Flavours… Da, am colindat lumea și am testat bucătăriile din multe țări din Europa. Poate sunt puțin influențat, dar nu trebuie neapărat să pleci peste mări și țări ca să obții gustul perfect… La noi avem și bucătărie turcească, și o grămadă de italieni care ne-au învățat să gătim ca-n Toscana, și mii de francezi care apreciază un pic de gourmet food, și sași, și ardeleni, și lipoveni, și olteni, și moldoveni… Dar să revin la atuuri – o fi pasiunea pe care o simt de fiecare dată cand intru în bucătărie sau faptul că abordez cu grijă atât un eveniment de 15 persoane, cât și unul de 3000? Sunt implicat, de altfel, și în proiecte cu mai mult glamour, de tipul “hire a chef” sau “cooking show”, unde un chef se poate manifesta mai spumos, iar personal îmi place să văd că oamenii își dau seama că gătitul este o distracție, și nu o corvoadă. Pe lângă cele șapte bucătarii ale noastre, nu mai vorbesc de partea de evenimente, care îmi ocupă cel puțin jumătate din timp. Îmi place să mă ingrijesc ca evenimentele noastre să aibă “a Flavours touch”, să fie altfel în sensul de mai apreciate, pentru ca satisfacția pe care o trezești în omul pentru care ai gătit este cea mai bună recompensă la care mă pot gândi.

Cum te aștepți să-ți influențeze viața acest proiect de televiziune?

Sper să pot influența eu la rândul meu viața oamenilor de lângă mine. Nu mă refer doar la concurenții pe care îi selectăm sau care ne vor însoți pe durata sezonului.
Sper din tot sufletul că voi putea transmite românilor o fărâmă din pasiunea care mă face viu. Pasiunea pentru mâncare și pasiunea pentru viața pe care mi-a pus-o Dumnezeu în mâini. Gătitul te poate destinde, te poate bucura, chiar dacă nu ți-a ieșit totul perfect.

Florin-Scripca-aka-Chef-FOA-jurat-MasterChef-2

Ce ai vrea să aduci nou în acest sezon de MasterChef?

Să aduc bucurie oamenilor care ne vor privi. Să le deschid sufletul, să-i bucur, să-i înveselesc, să-i ajut să poarte culori mai vii când ies pe stradă. și cred că asta poate începe cu gătitul.

Ce proiecte pregătești pe viitor?

În vara asta am deschis o nouă locație, Biutiful pe lac în Herastrau, iar până la sfârșitul anului pregătim Flavours Food Academy, un nou restaurant în Floreasca și un local într-un parc de birouri din nord. Nu ne plictisim niciun pic…

Coordonezi bucătăriile unora dintre cele mai apreciate locuri din București. Cum reușești să te împarți?

Ca Executive Chef la Flavours Food Design, am în subordine un număr de opt bucătării atât de diverse, și cu clienți atât de ‚altfel’ de fiecare dată, încât fără să adaug muncă la pasiune și talent, n-aș putea face față: avem un bistro, un pub, un tapas bar, un restaurant al fresco și în curând și altele. Fiecare zi este o nouă provocare, nu poți să-ți motivezi echipa o dată și apoi să pleci în vacanță, trebuie să fii alături de oamenii pe care îi conduci în fiecare zi, pentru că am crescut și continuăm să creștem împreună.

Cine te-a susținut cel mai mult în evoluția ta profesională?

Prietenul și consultantul meu de imagine, căruia îi spun simplu – “baștanu’”, știe el cine e :).

Cum ți-ai dezvoltat și perfecționat tehnica ninja de tăiere a morcovului?

Mi-am perfecționat tehnica de a folosi cuțitele în cei 15 ani de când gătesc (cu acte în regulă). Iar tehnica ‘aparte’ pleacă din copilărie, atunci când mă credeam un ninja și implicit eram mai tot timpul preocupat de săbii, steluțe ninja și nunchak-uri.

Ce te inspiră cel mai mult atunci când pregătești un meniu pentru un eveniment mai altfel, tailor-made?

Mă inspiră multe lucruri, începând cu ingredientele, până la tema evenimentului și locația. Dar cel mai mult mă inspir din mine însumi și din colegii împreună cu care muncesc în fiecare zi.

Împărtășește-ne câteva din secretele tale pentru a te menține suplu, ca și bucătar.

Eu gust mai des decât mănânc, iar când mănânc sunt atent la ingrediente și la asocierea lor. Mă feresc de produse procesate și prefer mâncarea adevărată, din ingrediente pe care le recunosc. Dacă aș avea un secret ar fi faptul că trebuie să îți placă ceea ce mănânci, să îți hrănești și sufletul cu mâncare, nu doar stomacul. Asta înseamnă să gătești cu bucurie și atenție, din ingrediente locale, crescute sănătos, de sezon. Fac și sport, atunci când am timp, dar din păcate, timp nu prea am.